Hoe ga ik om met bezoek bij opbaring van een dierbare overledene?

Harkes_Keuzes_Blog2Foto1.jpg26 aug

Als uw dierbare overledene is opgebaard, zullen familieleden en andere betrokkenen langs willen komen om hem/haar een laatste eer te bewijzen. Het is belangrijk hier duidelijke afspraken over te maken, u heeft immers veel te verwerken. “Ik raad mensen aan bezoekerstijden aan te houden. Bijvoorbeeld: maandag van 15:00 uur tot 17:00 uur en van 19:00 uur tot 21:00 uur”, aldus begrafenisverzorger Dennis Harkes.

Wat vindt u zelf het prettigst?

Er is uiteraard niet één juiste manier. Het is belangrijk dat u voor datgene kiest waarbij u zich het prettigst voelt. Wilt u helemaal geen bezoek, dan kunt u dit ook op de rouwkaart zetten. Vindt u het juist prettig als belangstellenden komen wanneer zij dat willen, dan kunt u dat eveneens aangeven. Harkes: “Ik adviseer de nabestaanden doorgaans dat ze in de eerste plaats aan zichzelf denken en goed op zichzelf passen. Dat is helemaal niet vreemd. Zeker niet in zo’n ingrijpende tijd.”

Harkes_Keuzes_Blog2Foto2.jpg

Heeft u nog meer vragen?

Soms wil het rouwbezoek de overledene van een afstand zien. Anderen willen hem of haar graag aanraken. Ook hierin kunt u veel zelf bepalen. Wilt u het zo persoonlijk mogelijk? Of liever de afstand bewaren? Houd er ook rekening mee dat het wellicht drukker zal zijn in uw huis dan normaal. Het is daarom handig om wat extra koffie, thee en koekjes in huis te hebben.

En als iemand is overleden in het buitenland?

Als iemand is overleden in het buitenland wordt hij/zij gerepatrieerd naar Nederland. Gebeurt dit met het vliegtuig, dan komt de overledene aan in het Mortuarium Schiphol. Hier kunnen nabestaanden in alle rust afscheid nemen. Op deze pagina vindt u alles over repatriëring.

Andere vragen over de begrafenis?

Heeft u meer vragen over de begrafenis of andere zaken die komen kijken bij een overlijden? Op deze site staan vele informatieve artikelen, waaronder:

Heeft u nog meer vragen?

« Terug

Scroll naar boven