Een van de eerste zaken die u bespreekt met de begrafenisverzorger is de keuze voor de begraafplaats. Als Harkes Begrafenissen de begrafenis verzorgt, zal het doorgaans gaan om een begraafplaats in het Groene Hart. “Over het algemeen kiezen nabestaanden voor een begraafplaats in de woonplaats van de overledene of de nabije omgeving”, zegt begrafenisverzorger Dennis Harkes.
Behalve de begraafplaats kiest u ook het soort graf: een algemeen graf, eigen graf of keldergraf. Meestal kunt u in de wilsbeschikking van de overledene teruglezen wat voor graf hij/zij had gewild. Dit geldt overigens eveneens voor de begraafplaats. Er bestaan echter wel verschillen tussen de begraafplaatsen; er zijn bijvoorbeeld niet overal keldergraven beschikbaar. In dit blog gaan we in op de verschillende soorten graven en een aantal begraafplaatsen in de regio waar Harkes Begrafenissen regelmatig komt.
Bij een algemeen graf geldt een rustperiode van 10 jaar. Er liggen meestal drie of vier mensen begraven, vaak van verschillende families. De beheerder van de begraafplaats beschikt over de juridische rechten van het graf en bepaalt onder andere waar de overledene komt te liggen. Dit is doorgaans op basis van binnenkomst. Het is mogelijk een klein gedenkteken op het graf te plaatsen. Hoe groot dit mag zijn hangt af van de hoeveelheid overledenen in het graf. Na 10 jaar mag de beheerder het graf ruimen, zonder uw toestemming. Vaak krijgt u hier wel bericht over. U kunt er dan voor kiezen de overledene te laten herbegraven in bijvoorbeeld een familiegraf.
Een eigen graf, particulier graf of familiegraf, staat op naam van een nabestaande. Deze persoon beschikt over de grafrechten en bepaalt wie er in het graf worden begraven, bijvoorbeeld twee echtgenoten en/of familieleden. De beheerder van de begraafplaats verhuurt het eigen graf voor een bepaalde periode aan de rechthebbende. Dit kan voor tien, twintig of dertig jaar zijn. Als de rechthebbende overlijdt, is het gebruikelijk de grafrechten over te dragen aan een ander familielid. Zo blijft het graf in de familie. Op een eigen graf is genoeg plaats voor een gedenksteen of grafmonument.
Een keldergraf is een ruimte waarin meerdere kisten worden geplaatst. De ruimte is vaak gemaakt van beton of kunststof. Op sommige begraafplaatsen is het mogelijk keldergraven te koppelen, waardoor er plek is voor bijvoorbeeld twaalf of zelfs zestien kisten. Voor een keldergraf gelden dezelfde rechten als een eigen graf.
“Iedere begraafplaats heeft zijn eigen mogelijkheden en charmes”
Harkes Begrafenissen verzorgt regelmatig begrafenissen in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Benthuizen, Kamerik, Rijnwoude, Waarder, Woerden en Zoetermeer.
“Iedere begraafplaats heeft zijn eigen mogelijkheden en charmes. Het oude gedeelte van de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn is bijvoorbeeld erg mooi. Hier kunnen overledenen worden begraven onder hoge, oude bomen. Dit is een grote begraafplaats die in de loop der jaren steeds verder is uitgebreid, net zoals de begraafplaats Hoflaan in Zoetermeer, die weer erg modern is. In sommige dorpen zijn de begraafplaatsen vrij klein, waardoor daar soms geen graf beschikbaar is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Oude Begraafplaats Reijerskoop in Boskoop. In dat geval verwijs ik nabestaanden naar de Gemeentelijke Begraafplaats in Boskoop”, vertelt Harkes.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over een bepaalde begraafplaats? Harkes Begrafenissen beschikt over duidelijke overzichten waarop u per begraafplaats kunt zien wat de mogelijkheden en kosten zijn. Wij delen deze informatie graag met u.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer